söndag 18 december 2016

God Jul!! Eller?


God Jul! Inte alla tycker det är toppenkul med jul. Personligen gillar jag julen. Massor av god mat, lite ledighet och en chans att umgås lite extra med människor man gillar. Vad finns det att inte gilla med det?

Min pappa var ganska kluven till det här med jul. I alla fall under de tidigare åren av min uppväxt. Så länge farfar levde. Farfar gillade att dricka. Mina minnen av farfar Elis är vaga men det kommer upp bilder av en liten mager farbror med gott humör och nära till skratt. Farfar Elis var ingen våldsam och bullrig typ när han drack. Han blev snarare som ett barn. Min pappa avskydde verkligen att se farfar full. Elis bodde några hus bort i Hammarbyhöjden. Mormor hade gått bort samma år som jag föddes, 1965 och sedan dess levde han ensam. Han kom ofta hem till oss för att äta middag eller bara få lite sällskap. Han var alltid välkommen, OM han var nykter. Vid jul och andra stora helger så tiggde och bad han om att få var med oss. Pappa som visste att han skulle ha svårt, nej omöjligt, att hålla sig nykter vid dessa tillfällen ville nog säga nej men julen är ju familjens stora högtid och vem kan neka sin far att få träffa sin son och barnbarnen då. Så visst fick han vara med. Jag minns att det ofta slutade med att pappa slängde ut farfar i vredesmod när hans tålamod till sist inte längre räckte till. Farfar kunde vara jävligt jobbig. Inte elak eller dum men påfrestande larvig, flamsig och barnslig.

Någon eller ett par jular så hade vi sällskap hemma av en jämnårig kamrat till mig. Han tyckte om att vara hemma hos oss. Ofta stannade han sent om kvällarna och ville inte gå hem. Han kunde sitta och samtala med min mamma i köket långt efter att jag och min bror somnat. Mamma förstod att han hade det jobbigt hemma. Robbans hem var inte bra för ett barn att växa upp i. Jag tror att min mamma tyckte det var hemskt att behöva be honom gå hem. Speciellt på en julafton kunde det vara jobbigt. Då ville mamma och pappa att det skulle vara familjen som firade tillsamman. Att ha en pojke där som inte ville gå hem var förstås ett problem då. Mitt minne sviker mig och jag har inte talat med mamma om det här på länge men jag hoppas och tror att han ändå fick dela vår jul långt in in på kvällen och slapp gå hem eller ännu värre dra runt ute i kylan.

Julen 2012. ett par veckor senare kom Sebastian.
Senare i livet när jag sexton år gammal träffade min första flickvän så flyttade jag i stort sett in hos henne och hennes familj under en period. Vi var förälskade och känslorna svallade. Inte en sekund ville vi vara ifrån varandra. Hennes mamma och pappa hade en lägenhet i Bagarmossen. Att de var lite knepiga kunde jag känna redan från början. På kvällen kom pappan hem från jobbet som fastighetsskötare och kokade fisk till deras katt. Det var en extremt bortskämd katt som bara åt kokt torsk. Efter det så satte han sig med en öl i soffan och tittade på tv. Jag och Anne satt oftast inne på hennes rum men behövde ju då och då komma ut för att äta eller gå på toaletten. Hennes pappa blev nästan alltid full på kvällarna. Hur han blev full visste vi inte för vi såg honom aldrig dricka. Efter några månader tillsammans så bestämde vi oss för att ta reda på hur det gick till. VI letade igenom hela lägenheten efter sprit men hittade ingenting. Bara folköl i kylskåpet och det förstod vi att han inte kunde dricka sig full på. Till slut hittade vi hans gömställe. Ett av dem i alla fall. I dammsugarens utrymme för dammpåsen låg en kvarting brännvin. Han hade säkert fler fiffiga gömställen som vi aldrig hittade.

Hennes pappa blev inte glad och trevlig när han drack. Snarare oberäknelig, lömsk och elak. Vi var tillsammans i sju år och försökte de första åren fira jul både hos hennes föräldrar och mina. Det funkade aldrig. Hennes pappa blev alltid full och började mucka bråk. Kallade henne elaka saker som gjorde mig tokig och så var bråket igång. När min flickvän en julafton gick emellan oss så knuffade han henne rakt igenom ett glasparti i vardagsrumsdörren. Hon skar upp ryggen riktigt illa och fick sy en massa stygn. Efter det så firade vi inte jul hos dem fler gånger. Det var trevligare hos mina föräldrar. Där var det tryggt och en varm stämning.
Spola kröken :)

Gör som Loffe, spola kröken!
Så alla tycker inte att det här med jul är så himla skoj. Det visste ni förstås redan innan min lilla berättelse. Men tänk gärna på det och ta det lite lugnt med alkoholen och ge era barn och barnbarn en fin jul att minnas tillbaka på.

God Jul

Kennet