tisdag 18 oktober 2016

Vuxna människor behöver egen tid tillsammans


Alla som har småbarn vet detta. Det är viktigt att få egen tid tillsammans som föräldrar. Viktigt för att må bra och hinna ta hand om varandra och relationen. Det är också viktigt att få egen tid för sig själv också. Tid att umgås med vänner, träna, utöva någon hobby eller bara varva ner. Ofta sammanfaller tiden med småbarn hemma med tiden då man har det som stressigast på arbetet också. Det behöver inte vara så men idag när vi skaffar barn allt senare i livet så är det ibland mitt i karriären då det krävs att man ligger i som en iller på arbetet och visar framfötterna för att komma vidare. Kanske krävs det övertid med arbete sent på kvällarna när barnen somnat.
Har man större barn så finns det andra utmaningar. Det är lätt hänt att hemmet förvandlas till ett logistikcenter där föräldrarna är chaufförer, supportrar, tränare, läxhjälp, kockar och städerskor. Hur ska man hinna vara make/maka/partner då?

Cykelnördsselfie
Sedan i somras så cyklar Lotta och jag mountainbike tillsammans. Vi har äntligen funnit en sport som vi bägge två tycker är roligt och som dessutom fungerar för Lotta och hennes knäprotes. Två gånger i veckan ger vi oss ut. På onsdagar i Hellasgården och på söndagar ute i Saltsjö-boo tillsammans med bästa svägerskan och hennes man plus ett varierande antal andra MTB nördar. På onsdagar brukar morfar Clas eller mormor Nina passa Sebastian. På söndagarna är det kusin Ella som är barnvakt.
Söndagsgänget poserar

Starka MTB ben 

När vi tränar i Hellas så försöker vi komma iväg tidigt från jobbet och vara på plats senast kl 17:00. Det blir mörkt fort nu på hösten och senast var vi tvungna att använda våra pannlampor för första gången. Vi har hittills cyklat vita leden men i onsdags vågade vi inte göra det i mörkret så det fick bli lite bredare och jämnare underlag. I vanliga fall brukar vi avsluta  med gemensam bastu på Hellasgården. Har ni inte provat det så kan det varmt (no pun intended ;) ) rekommenderas. Det är en sorts tysk bastutradition som upprätthålls av en förening med eldsjälar. Kvinnor och män bastar tillsammans. Det är alltid väldigt mycket folk så man får turas om. bastun rymmer 43 personer men det är ofta fler som klämmer ihop sig på lavarna. Man bör inte vara vara rädd för hudkontakt. Jag får återkomma till det här ämnet i ett annan inlägg, det blir långt annars.

Spårkartan i Hellas och Lotta visar vart vi cyklat
Den här dagen så började cykelturen i hällande regn så när vi väl kom fram till Hellas så var vi genomblöta. Då sprack himlen upp och en blå himmel tittade fram. Vi kom fram till badplatsen på norra sidan av sjön som vätter upp mot Hästhagen. Vattnet låg helt stilla. Vi hade inga badkläder med oss och inte heller några handdukar. Det fick gå ändå. Vi cyklade ut på bryggorna och kastade ifrån oss cyklar och kläder. Det blev ett snabbt dopp i det kyliga vattnet och sen på med kläderna fortfarande blöta. Inte för att det spelade någon större roll, kläderna var ju redan dyngsura.


Går i vattnet som en tant

Otroligt skönt


Ett par simtag, sen snabbt upp igen


Våra träningar blir ett trevligt sätt att umgås tillsammans i vardagen under veckorna men i bland vill man ha lite längre tid tillsammans. Då är en weekend trip ett utmärkt sätt. Går det dessutom att kombinera med cykling så är det naturligtvis grädde på moset. Sommaren som precis gått tillbringades uteslutande på landet i Västergötland. Ett par veckor gick åt till att bygga ett nytt badrum och när det var klart så stack Lotta och jag iväg till Köpenhamn. Sebastian fick vara kvar på landet tillsammans med alla sina kusiner.

En tripp till Köpenhamn

Den lille sjöjungfrun

På cykel genom ett vackert Köpenhamn
Smörrebröd på Copenhagen streetfood


Lotta med Copenhagen Streetfoods lokaler i bakgrunden
Lotta har tillbringat mycket tid i Köpenhamn men jag hade aldrig varit där. Vi tog bilen till Malmö och sen tåget över bron. Checkade in på Scandic hotell Copenhagen för två nätter med en fantastisk utsikt över staden från fönstren på rummet. Hotellet lånade ut cyklar och vi stack direkt ut på en tur. Under två dagar cyklade vi över hela Köpenhamn. Det som gjorde mest intryck på mig var all cool ny arkitektur nere i hamnen och naturligtvis Christiania.

Massor av läcker ny arkitektur i hamnen
Wow, vilken byggnad!
Christiania var mycket större än jag trott. Mycket grönare och mycket charmigare. Den del som man hör talas om, t ex Pusher street var en pytteliten del av området. Resten var en bohemisk och kreativ plats med hus och skjul byggda av innevånarna själva av material som de av utseendet att döma hittat.

Huvudingången till Christiania
Det finns stora fina grönområden inne i Christiania
Första kvällen åt vi på en relativt nyöppnad restaurang, Spontan, med tillhörande mikrobryggeri Brus i Nørrebro. Det var en av de bästa matupplevelserna jag och Lotta haft, och vi har haft många. Otroligt speciellt och gott. Till menyn valde vi att dricka ett ölpaket som satts ihop för att passa till maten. Det var väldigt gott och rikliga mängder så när vi väl vinglade hem mot hotellet igen var det på ostadiga ben. Rekommenderas.
Restaurang Spontan och med mikrobryggeriet Brus

Restaurangen och bryggeriet är inhyst i den här gamla industribyggnaden

En av förrätterna. Blommorna var ett genomgående tema i menyn 

En bild av interiören. Ölkaggarna är inte prydnader utan innehåller öl 
Lotta avnjuter en av många rätter
Varje rätt som presenterades var verkligen som små konstverk

Servicen lägger sista handen på desserten vid bordet 

Kvällen efter så gick vi till Kødbyen och åt på en restaurang som heter Kul. Även denna restaurang förvånade oss med en fantastiskt bra meny och väl utvalda viner till maten. Det nådde inte riktig upp till kvällen innan men det var ändå otroligt bra. Spännande lokaler också, ett gammalt slakthusområde som gjorts om till food quarters men många spännande restauranger och barer.
Lotta utanför restaurang Kul i Kødebyen
Vi bad om ett bord med utsikt in i köket vilket var en hit, spännande att se kockarna i arbete
Lotta botaniserar i menyn
En otroligt läckert presenterad maträtt
Ännu en läckerbit
Kockarna arbete i köket var som en välregisserad dansföreställning
Kött i stora lass!
En mycket minnesvärd resa till en stad som jag gärna återvänder till. Det blev till sommarens höjdpunkt för mig och Lotta. En chans att umgås i lugn och ro utan måsten och vi fick också längta lite efter Sebastian vilket också är nyttigt. Vi köpte med oss Lego hem i present till honom från deras stora butik på Ströget. Om Sebastian fått komma med dit skulle han tro att han hamnat i himmelriket.
Ingången till Lego Store på Ströget

Ett himmelrike för alla barn (och en del vuxna :) )

MTB weekend i Högbo Bruk

Weekend trip nummer två har vi precis kommit hem ifrån. Förra julen fick vi i en hotellövernattning i julklapp från jobbet. Nu tyckte vi att det var dags att utnyttja den och kikade då in på arrangörens hemsida för att se vilka olika hotell vi kunde välja mellan. När vi klicka runt bland dem så vi att ett av hotellen marknadsförde ett MTB paket. Det var Högbo Brukshotell i Sandviken. Kommunen har i anslutning till hotellet bygg upp en mountainbike arena med många olika leder i varierande svårighetsgrad. Det lät ju perfekt för oss nyblivna MTB-nördar.
Två glada cyklister

Lotta vid en av tre startplatser på MTB arenan
Vi packade bilen full med utrustning och cyklar och drog iväg på fredagsmorgonen. Vi var framme vid lunch och efter att ha checkat in och bytt om stack vi iväg ut i spåren. Vi mjukstartade med ett ett kort blått spår för nybörjare som kallas Tompa på 3,7 km. Efter den uppvärmningen gick vi vidare med ett rött spår för vana amatörer och elit, MTB 15 km. Det var ett varierat och fint spår som varvade tekniska stigar med mycket bröte och lättare sträckor på grusväg eller gångstigar. Även om spåret inte innehöll så mycket backar så var vi rejält trötta när vi kom tillbaka till hotellet sent på eftermiddagen. För att komma iordning till middagen så gick vi ner i hotellets SPA avdelning. Lotta bokade en timmes massage och jag tog ett dopp i poolen, beställde en öl och sjönk ner i en av de sköna vilstolarna. Det blev också bastu och bad bubbelpoolen innan det var dags att byta om till middagen.
Paus vid en vacker rastplats längs ett av spåren

Pållarna vilar ut vid vattenhålet
Trötta i kroppen och mycket nöjda avnjöt vi sedan en fyrarätters middag med vin som var fantastiskt gott. Vilken mat de presterade i hotellets kök. Top notch! Strax efter klockan nio var vi i säng på hotellrummet och kröp ner under täcket och tittade på ett par avsnitt av vår nya favoritserie på Viaplay, Blindspot.
Blandade ostar och fikonmarmelad
Lotta har fått in huvudrätten, oxfilé med rostade rotfrukter
Ostbordet som var ett av två dessertbord, lyxigt!
Lotta vid frukostbordet på hotellet
Frukosten på hotellet stod inte middagen efter. Allt man kan önska sig och lite till. Vi höll igen lite eftersom vi skulle ut och cykla direkt efter men magen stod ändå i fyra hörn när vi väl kom iväg. Denna gång tog vi ett spår som kallas MTB 20 km. Detta spår är också rött med långa sammanhängande stigsträckor och mer backar. Tufft spår både för kondisen och tekniken. Vi passerade flera fina ställen längs vägen där vi gärna hade stannat och njutit av naturen en stund men eftersom temperaturen bara var runt 4-5 grader så blir man fort kall när man står stilla.

Äggmacka och kaffe, mums!

Fikapaus i lä nere vid sjön. Vindstilla så lä var lite överkurs


Efter ett par timmars cykling så var vi trötta och mycket nöjda och tog bilen hem mot stockholm igen. En fantastiskt fin tripp som gav mersmak. Hit kommer vi gärna tillbaka. Kanske redan i vinter för att testa deras längdskidspår.


Efter varje sådan här weekendtrip så kommer vi tillbaka till vardagen och ekorrhjulet med förnyade krafter. Det är en vitaminkick som ger energi åt förhållandet, så funkar det i alla fall för oss.

Nästa gång ska jag berätta lite mer om våra cykelturer i Hellas och den härliga tyska bastutraditionen som vi upplever varje onsdagskväll på Hellasgårdens bastu.

Ha det!

//Kennet