söndag 23 oktober 2016

Gör din egen Jack-o’-lantern a k a pumpalykta

Säg hej till flirtiga Pimpe Pumpe
Ja ja, Halloween är kanske en riktig månglar weekend men vi behöver verkligen allt trevligt och mysigt som går att uppbåda i höstrusk och mörker. Igår bjöd vi över vänner och deras barn för lite höstpyssel och middag. Sebastian och jag hade tidigare på dagen införskaffat tre stor pumpor som med viss möda forslades hem. De vägde runt 8 kg styck så det var tur att vi tog bilen med oss till konsum i sjöstaden.

Nina har precis skalperat sin pumpa

Första pumpan klar

Efter lite letande på Internet hittade vi ett par olika pumpamallar som printades ut på vår skrivare. Dessa tejpades upp på pumporna och sen var det bara att börja karva. Vassa knivar och tre-fyraåringar är en dålig kombo så det var vi vuxna som stod för skärandet. Barnen tyckte det var roligt att plocka kärnor som vi sen rostade i ugnen och serverade som snacks tillsammans med lite salt. Innanmätet kan man gör soppa på men eftersom ingen av oss gillar pumpasoppa så åkte det i soporna.

Lotta rostar pumpakärnor
När pumpalyktorna var klara och lyste vackert ute på vår uteplats så serverade höstgryta gjord på hemskjuten älg och handplockade trattisar. Det blev supergott och tillsammans med trevligt sällskap, gott vin, créme brulée och Ron Zacapa rom blev det en väldigt trevlig kväll.
Två fina pumpalyktor lyser i mörkret

Härligt mustig höstgryta!