måndag 25 augusti 2014

Sommarens segling är över och...

Sebastian har njutit varje sekund av den precis som hans föräldrar har gjort. Nåja, vindvridningen med orkanstyrka rakt akter ifrån klockan fyra på morgonen på Bugö var kanske inte helt njutningsfull men i övrigt så har allt varit toppen.

Lotta Löfwall styr Paragraf tryggt genom Baggensstäket
Passage ut genom Baggensstäket 


Lotta Löfwall vid rodret och med fulla segel satta på Paragraf
För fulla segel

Det här är fjärde året som jag och Lotta seglar tillsammans i Stockholms skärgård. Det är andra året med Sebastian. Vi brukar vara ute två till tre veckor och i år blev det drygt två. Förra året var Sebastian dryga halvåret och inte så mobil, han låg helt enkelt still där man la ner honom. Vi förstod att så inte skulle bli fallet i år. Flera bekanta med barn hade varnat oss för att det kunde bli lite jobbigt så vi var förbereda på det värsta. Men det har gått riktigt bra.

Lotta Löfwall och Sebastian badar på Nåttarö i Stockholms skärgård
Sebbe och Lotta badar på Nåttarös långgrunda strand

Vid vårrustningen så monterade vi ett nytt bordsstativ från företaget Lagoon som förutom bordsskivor även säljer en barnsadel som passar i samma fäste på stativet. Där satt Sebbe fastspänd när vi behövde ha alla fyra händer tillgänglig, t ex vid tilläggning och avfärd. Han tyckte även om att sitta på en av britsarna i ruffen och leka med sina leksaker och titta lite i böcker. Visst, han lärde sig snabbt hur man öppnar luckorna till stuvutrymmena ovanför bristsen där vi förvarade torrvaror. Kakor, russin och tepåsar blev snart ett enda kaos men det går ju att städa upp.


Lotta Löfwall och Sebastian i sittbrunnen ombord på Paragraf
Sebastian i sin kaptensstol blir underhållen av sin mamma
För att underlätta för honom och våra nerver beslöt vi oss för att skippa ytterskärgården denna sommar. Det var även ett klokt val då algblomningen var i full gång när vi påbörjade seglingen. Då vi passerade utanför Utö så var det tjockt med alger, det påminde mer om ärtsoppa än vatten.

Lotta Löfwall seglar genom ett algblommande Östersjön
Lotta seglar genom ärtsoppa

Det blev också färre naturhamnar än vanligt. Istället la vi till på större öar och hamnar där det fanns möjlighet till promenader, handla glass och bada på sandstrand. Vi hälsade på flera goda vänner på deras landställen, Camilla och Thomas på Älgö, Alice och Nemo på Sandhamn, Malin B och Jesper på Vitsgarn, Malin W på Fagerö och till sist Anne och Kurt på Runmarö. Alla har ni dessa fantastiska skärgårdsställen och chansen för oss att få njuta av dem och er gästfrihet har betytt massor för oss. Tack!
Lotta Löfwall och Thomas latar sig på Älgö
Härligt terassmys hos Camilla och Thomas på Älgö
Lotta Löfwall sitter och pratar med Alice på Sandhamn medan barnen leker
På besök hos Alice och Nemo i deras sommarhus på Sandhamn

Malin tar det lugnt en stund på Vitsgarn
Malin, vår vackra båtpartner och tillika värdinna på Vitsgarn.
Hela gänget på Vitsgarn sommaren 2014
Hela gänget på Vitsgarn utom undertecknad.
Vitsgarn där Malin och Jesper har sommarhus är ett givet mål på varje segling. Ofta startar vi här men i år tog vi oss dit enkom för att njuta av deras trevliga sällskap. I år kom även Lottas gamla barndomskompis Melker dit med sin fru Ana. Vi badade, lekte och hade det allmänt gott där i dagarna två.
Lotta Löfwall seglar optimistjolle på Vitsgarn
Lotta seglar optimistjolle på Vitsgarn

Men viss blev det en och annan naturhamn. Nyheter för i år var bland annat Bugö, Braka och Stora Hansten.
Lotta tar ett dopp

På Bugö strålade vi samman med min bror, hans fru och lilla kusin Tova. De har köpt båt denna säsong och detta var den första längre turen för dem. Lotta hade kollat på vädret och då det skulle blåsa hårt från öst under natten så letade vi länge innan vi hittade en bra hamn på Bugö. Den var väl skyddad för alla vindar utom rak väst. Det låg ganska många båtar i viken som sökt skydd för natten. Klockan 4 på morgonen vaknad vi av ett galet åskoväder med hällregn och kraftiga vindar från....Väst! Precis alla båtägare var uppe på däck för att rädda sina båtar från skador. Det gick dock snabbt över och efter en timme kunde vi krypa till kojs igen men det var svårt att koppla av och somna om.


Bosse, Tova och Tessan på sin nyinköpta Saga 25 ann0 nittonhundrasjuttionågonting.


I vissa hamnar låg vi två dagar men oftast blev det bara en. Vi tog det oftast lugn med frukost, morgondopp och kanske t o m lunch innan vi på eftermiddagen seglade mellan två och fyra timmar. Eftersom Sebastian oftast sover middag på eftermiddagen så blev passen ute till sjöss inte så långa för honom.

Sebastian sover gott i förruffen
Det har varit varmt i sommar. Sjukt varmt! Vattentemperaturen har pendlat mellan 24-27 grader vart vi än varit. Så varmt i vattnet har jag aldrig upplevt i Stockholms skärgård. I luften har det oftast varit runt 26-28 grader. Vi har badat och badat och badat för att hålla oss någorlunda svala. Sebastian trivs bäst när han få bada i blaja eller en hink. Han står gärna i strandkanten och kastar småsten i vattnet men skippar helst att blöta ner sig.