torsdag 12 juni 2014

Resan till Rom

Lotta, Sebbe och jag har varit i Rom på en långweekend. Här följer några tips om vad som fungerade bra, och vad som fungerade mindre bra. Dessutom ska jag försöka tipsa om vad vi tyckte var trevligt att se och uppleva i Rom.

Colosseum, en imponerande byggnad med en blodig historia.

Resan

Planet till Rom avgick 06:10 från Arlanda på fredagsmorgonen den 16 maj. Taxin plockade upp oss 04:00. Med facit i hand så var det dumt att åka så tidigt. Visst, man får en hel dag i Rom men vad spelar det för roll om ögonen blöder och hjärnan är som mjukost? Den som klarade av resan bäst var Sebastian eftersom han passade på att sova när han kunde. 

Sebastian röjer runt på Arlanda flygplats
Vi reste med SAS och hade bokat plusbiljetter för att få möjlighet att göra en ombokning ifall det skulle krävas. I priset för plus så ingår det även fria måltider och dryck på planet, möjlighet att välja platser längst fram i kabinen samt tillgång till SAS lounge på flygplatserna. Det var otvivelaktigt värt de extra 500 kronorna per biljett. 

Utanför flygplansfönstret passerar Sveriges landskap och Sebbe titta fascinerat på
Loungen på Fiumicino flygplatsen var ett andningshål vid hemresan och riktigt skönt att kunna hänga där, dricka kaffe, bubbel och mumsa på mackor eller kaffebröd som det bjöds på. Gratis WiFi och tidningar samt sköna stolar var inte heller fel. Vid nedresan så var det faktiskt några som utnyttjade tillgången till fri alkohol och satte igång att dricka vin och bubbel klockan sex på morgonen. Själva så nöjde vi oss med kaffe och frukost, vin skulle vi nog få tids nog ändå och av bättre kvalité än det som serverades ombord på flygplanet. Ska ni resa med SAS och speciellt med småbarn så rekommenderar jag er att kosta på er plus-biljetter.


Boende

Framme vid den imponerande porten som ledde upp till vår hyrda lägenhet.
Vid elva-tiden så var vi till slut framme vid vår hyrda lägenhet på Via del Gesú 80 mitt i det Gamla Rom. Vi möttes av en stor och pampig port på en skräpigt och lite risig bakgata. Vi fick vänta ett bra tag innan vår värd dök upp och släppte in oss. Lägenheten hade två rum i etage med sovrummet uppe och ett kombinerat vardagsrum och kök nere. Det var enkelt men funktionellt. Den utlovade takterassen med utsikt över Rom visade sig vara ett lite krypin på taket som nåddes genom att klättra ut genom sovrumsfönstret och den enda utsikten som bjöds på var rätt in i en husvägg.

Lotta och Sebbe utanför Pantheon
Vi lämnade vårt bagage i lägenheten och begav oss ut på en lite upptäcktsfärd i närområdet. Bara ett hundratal meter bort låg Pantheon. Det är den äldsta fortfarande fungerande katolska kyrkan. En fantastisk byggnad med ett vackert torg, eller Piazza som det heter på Italienska, utanför.

Pantheons berömda Oculus som mäter 8,2 meter i diameter

Lotta och Sebbe inne i Pantheon
 Ytterligare ett hundratal meter bort låg Piazza Navona, ett av roms största och vackraste torg. Mitt på torget står statyn Fontana dei Quattro Fiumi som uppfördes av den berömda skulptören Bernini. Omgivningarna andas historia och var man än tittar så ser man vackra byggnader och skulpturer. Fördelen med att bo mitt i gamla Rom är att alla sevärdheter ligger på bekvämt promenadavstånd. Nackdelen är att du bor mitt i turistghettot. Så fort vi lämnade lägenheten så var det packa med turister, försäljare och tiggare. Tänk dig Drottninggatan mellan T-centralen och Hötorget i Stockholm, eller Västerlånggatan i Gamla stan. Om vi skulle resa till Rom igen så tror jag inte vi skulle välja att bo där igen. Hellre lite längre att gå men genuint och trevligt.

Mat och dryck

Italien anses av många vara gastronomins högborg. Lotta och jag är båda intresserade av mat och vin så hade höga förväntningar på Roms kök. Jag känner mig inte så lite bortskämd och blasé när jag nu kämpar för att formulera mig. Maten vi åt var oftast helt ok men inte fantastisk, så kanske man kan sammanfatta det. Visst, vi hade med oss en liten anarkist på 17 månader så urvalet av restauranger krympte av den anledningen. Ingen småbarnsförälder med självbevarelsedrift går på lyxkrog med ett litet barn. Vi använde oss av Yelp och Travel Adviser apparna på våra iPhones för att få tips på bra ställen i lämpliga prisklasser och som inte låg alltför långt bort. Nu till ett par tips:
Lotta under ett träd vi passerade 

La Carbonara dal 1906

I Monti-kvarteren på på Via Panisperna 214 ligger restaurangen La Carbonara dal 1906. Här åt vi den bästa Pastan under vår vistelse i Rom. Restaurangen är långsmal och det som först ser ut att vara ett litet hål i väggen visar sig svälja en ansenlig mängd människor. Vi blir placerade nära entrén vilket passar oss bra då detta ofta är den mysigaste delen av restaurangen. Jag gissar att restaurangägarna lägger mest krut på att "pynta" den del av restaurangen som syns ut mot gatan. När man får in menyn blir man först lite förvirrad. Som tur var så hade vi läst på nätet hur det funkar. Menyn är bara på Italienska och det är helt beroende på kyparens dagshumör huruvida du kan räkna med att få den översatt till engelska. Du börjar med att beställa vilken typ av Pasta du vill äta. Då menar jag alltså enbart Pastan, inte sås eller andra ingredienser. Sen beställer du vilken "stil" eller "smak" du vill ha. Jag tog Bucatini Cacio e Pepe, en tjockare typ av spagetti med massor av riven Percorino, olivolja och svartpeppar. Mycket enkelt men väldigt gott.

Bar del Cinque

De  i vårt tycke mysigaste kvarteren ligger i ett område som kallas Trastevere. När vi planlöst gick omkring här passerade vi ett lite torg. På torget finns en bar som heter Bar del Cinque. Adressen är Vicolo Dè Cinque, 5. Baren ser rätt ruffig ut, och personalen matchar den känslan bra. En kvinna som jag utan tvekan kunnat ta för en missbrukare såg oss och sa att de precis lagat till hemgjord Tiramisu och av vi måste prova den. Inte så lite tveksamma så beställde vi  in en Tiramisu och ett par glas vin. Gissa om att vi blev positivt överraskade! Den godaste Tiramisun någonsin och perfekt vinval till det. De ska tydligen servera grymma Mojitos här också så är ni i området, prova detta ställe! Man ska inte döma hunden efter håren.

Lotta mumsar i sig av den jättegoda Tiramisun på Bar del Cinque.

La Fraschetta Romanesca

Denna lilla restaurang besökte vi på ren chansning. Vi gick förbi och tyckte att det såg trevligt ut. Alldeles innanför ingången var den stora ost och charkdisken och vi fick bord precis intill. Under tiden vi väntade på vår mat kom det in flera italienska sällskap vilket var lovande. Maten vi fick var enkel men väldigt god och med hög kvalité. Rekommenderas varm då den kände genuin och trevlig. Adressen är Via Tacito, 54. 

Charkdisken på La Fraschetta Romanesca.

Glass!!

Ett måste vid ett besök i Italien är att äta glass. I vart och vartannat gathörn hittar du en glassbar med låda efter låda av färggrann och ljuvlig glass. Vi provade flera olika ställen och även om det finns skillnader så är det alltid gott. Den bästa visade sig vara den som låg precis utanför vår lägenhet på Via del Gesü.