tisdag 2 juli 2013

Modern människa i en grottmänniskas kropp

Evolution of man
Den automatiserade delen av en människans liv styrs till stor del av ett intrikat samspel mellan ämnen vi kallar för hormoner. Det styr processer som matsmältning, tillväxt, sexualdrift och fortplantning. Hormonsystemet består av ett antal körtlar i kroppen som producerar de hormon vi behöver. Hormonsystemet samverkar med ett annat övergripande system i kroppen, det centrala nervsystemet.

På toppen av hormonsystemet finner vi kroppen minsta men viktigaste körtel, hypofysen. Den är bara stor som en ärta men styr och ställer i vår kropp som en egensinnig liten diktator. Dels styr den hormonproduktionen i andra körtlar men den har även till uppgift att stimuler äggstockarna/testiklarna, koncentrera urinet, stimulera tillväxten och hjälpa till vid förlossning och amning. Jag brukar ibland tänka på hypofysen som Mini-Me i Austin Powers filmerna, liten, stygg och med ett enormt ego.

Hormondiktatorn
Hormoner är kroppens budgivare. De skickar signaler till vissa specifika celler i kroppen att göra si eller göra så. Ett exempel är hormonet Oxytocin som är specifikt anpassat för att påverka muskelceller kring kvinnans livmoder för att hjälpa till vid värkarbetet då ett barn föds. En annan uppgift som hormonet har är att göra ringmuskeln kring mynningarna i mjölkgångarna avslappnade så att barnet kan amma lättare. Hormonnivåerna styrs automatiskt utifrån olika signaler. Ibland är det mängden av ett visst hormon som triggar ett annat hormon som i sin tur har som uppgift att hämma produktionen av det förstnämnda hormonet. Fiffigt och väldigt effektivt.

Tyvärr har människans utveckling de senaste århundradena sprungit ifrån detta, genom årtusende, finkalibrerade system. Ett bra exempel på det är socker. Naturlig tillgång till socker ute i naturen är begränsad varför våra kroppar är mycket effektiva när det gäller att ta upp kolhydrater och omvandla dessa till glykos i blodet. För att motverka för höga glykosnivåer så producerar kroppen insulin som signalerar till celler i kroppen att ta upp glykoset och omvandla det till energi för våra muskler, eller till energireserver i form av fett. Fungerade perfekt för våra förfäder men mindre bra idag då tillgången till socker och andra snabba kolhydrater är så ohyggligt mycket större. Vårt hormonsystem saknar möjlighet att justera nivåerna på den nya skala vi infört och således ser vi ett ökande antal människor med diabetes och fetma som resultat.

Varför nu detta intresse i vårt hormonsystem kan man undra? Det beror på flera saker. För det första så kämpar jag med min vikt som så många gånger förr. Det är en kamp som påverkas av mitt hormonsystem och kan jag förstå hur det fungerar får jag lättare att påverka min vikt.

WHAT!!
För det andra så är jag småbarnsförälder.
Efter att Sebastian föddes var det en tuff period, det vet ni som följt min blogg. All kraft gick åt till att vaka vid hans sida och oroa sig. Efter att vi kommit igenom det och landat i vardagen så har vi kommit in i bebislivet på samma sätt som alla andra småbarnföräldrar. Även om Sebastian kom igång sent med amningen så pumpade Lotta hela tiden ut mjölk och frös in för att hålla igång mjölkproduktionen.
Vid amning så frigörs det två hormon, Oxytocin som jag nämnt tidigare och Prolaktin. Prolaktin styr mjölkproduktionen men har samtidigt en hämmande effekt på ägglossningen. Troligen så är kroppen programmerad för att se till att kvinnor inte blir gravida allt för tätt inpå en förlossning. Oxytocinet drar ihop livmoderna och ser därmed till att blödningar bli mindre och att gravidmagen drar ihop sig. Kvinnor brukar skämtsamt säga att amning är världens bästa bantningsmetod för att magen så snabbt återgår till, nåja, "normalläge" igen.
Amning är bästa sättet att få tillbaka sin kropp igen efter förlossningen
Med alla dessa hormoner i omlopp och brist på nattsömn så är det inte konstigt att man känner sig en smula trött. Något som förhoppningsvis lite semester men sol och bad ska få rätsida på. Just nu behöver vi vara tillsammans och bara njuta av att vara lediga, äta god mat och vila. Jag hoppas komma igång med löpningen igen och kanske hinna läsa lite också.
Just i sommar finns det massor av roliga saker att se fram emot och själklart kommer jag berätta om det här på bloggen.

Utsikten från stranden nedanför vårt hyrda hus på Gotland

Tjolahopp

//Kennet