lördag 1 juni 2013

Sommarväder och återbesök hos Uffe

Sommaren är äntligen här. Undrar hur många blogginlägg som börjar så? Helt oavsett brist på originalitet så känns det underbart. Värmen tinar upp alla frusna svenska själar och får oss att blomma ikapp med syrener, körsbärsträd och häggar. Livet här i vår lilla lägenhet på söder lunkar vidare. Lotta njuter av att vara föräldraledig och jag själv arbetar strävsamt på i statens tjänst. Sebastian fortsätter att växa och lära sig nya saker. Han skrattar mycket och skriker lite, precis som vi föredrar att ha det. De senaste veckorna har han lagt på sig bra med vikt och är nu en lite knubbis. Det är svårt att tro att det är samma pojke som den där lilla spinkiga sparven som vi fick hem från sjukhuset i februari.

Sebastian växer och växer. Här med ett leende på läpparna som han så ofta har.
Vi har bokat in dop efter sommaren. Den 7 september klockan tolv döps han i Sofia kyrka. Vi har beställt inbjudningskort som i detta nu trycks och kommer att dimpa ner i brevlådor runt om i vårt avlånga land om en dryg vecka. Närmare 100 personer är inbjudna och vi hoppas att alla kan komma. Vi är så himla nervösa att vi glömt bjuda in någon så om det skulle vara så att ni läser detta och vill komma men inte får inbjudan så var inte blyga eller surmulna, hör bara av er. Kyrkan är enorm och rymmer alla som vill komma. Efter dopet blir det kaffe och kalorier i församlingssalen.

Vi har bett två av våra vänner att bli faddrar till Sebastian och de tackade båda glatt ja till det uppdraget. Vi skojade om att de får väl flytta ihop om något skulle hända oss.

Mamma Lotta passar på att gosa så ofta det bara går.
Lotta fortsätter att träffa föräldragruppen och de har även börjat träffas en gång i veckan på egen hand. De brukar gå på en musikstund där det är en massa föräldrar och bebisar som sjunger tillsammans. Till en början var Sebastian skeptisk och grät en del. Jag tror att det beror på att han har musiköra och gråter av ren och skär plåga men hans mamma hävdar bestämt att det inte alls är så. Kanske är han bara lite blyg. Lotta har lagt märke till att Sebastian verkar ogilla att ligga på mage. De övriga barnen föredrar att ligga så men Sebbe blir ledsen och vill komma över på rygg. Vi frågade sjukhuset om det var vanligt med hjärtbarn och det var tydligen så. Barn som genomgått bröstkorgskirurgi vill sällan ligga på mage till en början.
Den fina hemstickade fiskartröjan hittade vi på bakluckeloppis för 15 kronor. Ett fynd!
Appropå sjukhuset så var vi i torsdags på återbesök med Sebastian. Den här gången fick vi åka ut till Huddinge sjukhus då Ulf som är Sebastians kardiolog arbetar där under våren.

Var vänlig sitt ner och vänta här så kommer det snart en sköterska och hämtar er.
Mottagandet var fantastiskt hjärtligt och varmt. Det gullas och pratas så man nästan glömmer allvaret i det hela. Varken jag eller Lotta var speciellt oroliga men det ligger ändå och gnager i bakhuvudet, "ska de hitta något konstigt nu igen"?
Vi började med att mäta och väga honom. Längden la jag inte på minnet tyvärr men han väger 6,6 kilo nu.
Inte det lättaste att få en piggelin liten sprattelgubbe att ligga still inte.
Ulf kikade in på det lilla hjärtat och konstaterade ganska så snart att allting såg toppenbra ut. De små hålen som var kvar i kamrarnas skiljevägg var nu inte möjliga att se på ultraljudet. Antingen är de så små att de inte syns eller så har de vuxit igen helt.
Sebastian tyckte att dopplern såg rolig ut och tog den resolut ifrån Ulf och avslutade undersökningen på egen hand.

Vem behöver en läkare för att sköta den här manicken? Det klarar jag så bra själv, tack så mycket!
Vi har börjat ge Sebastian vanlig mat de senaste dagarna i smakportioner. Vi har en superfin liten bok som heter "Andra Mosboken" där de visar vilka olika livsmedel som är lämpliga att börja med. Just nu är det mycket banan, morot och palsternacka som vi ger. Han älskar det verkligen. Det är inga som helst problem med att mata honom. Han ammar dock fortfarande och får det som sin huvudsakliga föda. Vi tänker oss att det ska vara så över sommaren eftersom det är så praktiskt att ha med sig maten var man än går, dessutom med inbyggt kylskåp.

Sommar ja, vad ska vi hitta på då tro?
Lyxledigt är ledordet för sommaren. Jag ska vara hemma i åtta veckor tillsammans med lilla familjen. Helt sagolikt skönt ska det bli. Vi börjar med att åka till Gotland där vi hyrt ett stort härligt hus nere i Burgsvik. Huset är arkitektritat och ligger precis nere vid havet. Vi kommer ha vänner och släkt på besök i omgångar så det blir en massa trevliga middagar och lata dagar vi havet hoppas man.

Efter det så har vi hunden i två veckor och kommer vara hemma i stan. Eventuellt gör vi små utflykter men troligast blir det bara badturer och mys i närheten av hemmet. Kanske får vi tid att fixa i ordning lilla sovrummet som Sebbe ska ha när han blir lite större. I mitten av juni kommer ett lass möbler till rummet från IKEA så varför inte använda lite av semestern åt att fixa till det mysigt där.

Segling utanför Sandhamn

Vi ska sen segla en vecka i Stockholms skärgård. Det blir spännande att se hur det fungerar att segla med barn. Vi är lite oroliga för solen eftersom man sitter så oskyddad i sittbrunnen. Men vi får försöka att använda handdukar och solhatt att skugga honom med. 

Hoppas hon står där och välkomnar oss även denna gång vi kommer på besök.
Avslutningsvis blir det två veckor i USA. Första veckan ska vi bo hos goda vänner i Fairfield norr om New York. Deras hus ligger en kort bit från stranden så vi kommer bada och sola en del. En eller ett par dagar blir det väl att åka in till Manhattan också men vi får se hur varmt det är. Det kan bli galet hett i New York i augusti och det är inte roligt att gå i avgaserna på Manhattan då.

Sen bilar vi vidare upp till Rochester som ligger 55 mil norr om NYC. Där ska vi bo hemma hos Lottas "syster" Lisa. Lotta bodde hos Lisas familj under ett år som utbytesstudent och har sen hållit kontakten med dem i alla år och även hälsat på vid ett par tillfällen. 

Vi kommer träffa alla i familjen och även andra vänner till Lotta. Rochester ligger precis intill Lake Ontario och det ska vara otroligt vackert där. Niagara Falls ligger i närheten så det blir säkert lite turistande också.

Oj, det blir långa inlägg när man inte skriver så ofta. Nu vet ni hur vi har det och vad vi har haft, och ska ha, för oss. Det hör ibland av sig föräldrar till oss via Facebook och även via bloggen som har frågor kring Sebastians hjärtfel. Vissa har äldre barn som har haft samma typ av fel och andra har precis fått reda på att deras födda eller väntade barn har hjärtfel. Vi tycker det är fantastiskt att kunna hjälpa till och svara på frågor om vi kan så tveka inte att höra av er om det är något ni undrar över. Ni kan maila på kennet(punkt)bjorkman(snabel-a)gmail.com eller lämna en kommentar på bloggen.

Ha en skön sommar!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar