onsdag 12 juni 2013

Nationaldagsfirande

Nationaldagen på torsdag och klämdag på fredagen betyder långhelg. Planen var ursprungligen att segla ut Paragraf till Runmarö via Södertälje men ett par felbeställda spridare satte stopp för det. Istället blev det firande hos goda vänner på deras landställe alldeles intill inloppet till Södertälje hamn. Barnen badade och hoppade studsmatta medan föräldrarna stillsamt tittade på och pratade om livets stora frågor.

Dödshoppet! Alba mitt i en saltomortal.
Helena  och Mattias har ett fantastiskt lite ställe precis intill inloppet till Södertälje hamn. Från deras brygga kan man sitta och titta på alla båtar som passerar. De har även fångvårdsanstalten Hall som grannar vilket förhöjer spänningen i livet för oss med livlig fantasi. Temperaturen i vattnen hade definitivt inte passerat 20 grader vilket gör det i mina ögon omöjligt att bada i. Det tyckte inte barnen och en del av de vuxna, majoriteten faktiskt, men desperationen i deras ögon talade sitt tydliga språk. Kallt! Jättekallt!Elof klättrar upp på bryggan.
Malin och Jesper trotsar kylan och badar, vansinne!

Vi var tre familjer som firade tillsammans. De var fem barn i åldrarna 4-9 år oräknat Sebastian. Tre flickor och två pojkar. Ett tvillingpar, Elof och Rakel fyra år med storebror Isak sju år. Systrarna Nike och Alba, nio respektive sju år. Alla var som plåster på Sebastian som verkade stornjuta av all uppmärksamhet. En av föräldrarna sa att det är perfekt med små bebisar på sådana här tillställningar, nästan bättre än en iPad :) Barnen fulla uppmärksamhet riktas dit och föräldrarna kan koppla av med annat.

De stora barnen läser högt för Sebastian ur Zebbe-boken.
Efter en trevlig kväll med mat, vin och en massa samtal så bar det morgon efter iväg mot Ankarudden i Nynäshamn för att ta färjan över till Landsort. Vi tillbringade en hel vecka på Landsort förra sommaren och det är en underbar ö i södra skärgården. Mattias och Helena stannade kvar på sitt landställe så det var bara vi och familjen Barnö-Elfström som sent på eftermiddagen kom incyklande i Norrhamn. Vi hyrde två små stugor mellan fredag och lördag, en kort kort mini-semester. Under kväller så badade vi bastu och grillade. Återigen var det vissa som envisades med att bada i haven men det är ju rena rama vansinnet.

I väntan på båten som ska ta oss till Landsort så passar Nike och Alba på att gulla med Sebastian.
På lördagen cyklade vi iväg ut mot ett klippigt strandparti precis nedanför den ornitologiska stationen på Landsort. Där finns de allra bästa badklipporna på ön. Vi passerade en grupp medelålders män med jättestora kikare riktade ner mot badklipporna. Oklart om det var ornitologer som studerade fåglar eller voyeurer som studerade badande damer.
Nike provar att cykla på en vuxencykel.
Vår lilla plats i solen. Klippan ger lä från den kalla vinden.
Det blev en helt underbar dag på klipporna med klarblå himmel. Det blåste lite svalt men så länge man la sig i lä var det fantastiskt skönt. Båten tillbaks till fastlandet skulle avgå klockan 17:30 så vid tvåtiden drog vi oss ner till byn. Vi åt en god lunch på restaurangen i lotshamnen nersköljd med öl från microbryggeriet i Nynäshamn.
Middagen är snart klar.
När vi kom hem såg vi att inbjudningskorten till Sebastians dop nu verkar ha börjar droppa in hos vänner och släkt. Dessvärre verkar de distribueras tillsammans med direktreklam så ni höll ögonen på reklamhögarna så ni inte slänger det av misstag.
Dopinbjudan som ni ska hålla koll efter.
De saknade spridarna hade kommit hem till Benns nu så på söndagen hämtade vi dem och monterade klart riggen. Planen är nu att försöka placera riggen horisontellt på däcket och nästa helg gå för motor under Danvikstullsbron då denna renoveras och inte öppnas för passerande båttrafik i sommar. Påmastning sker sedan på Djurgården och vi kan sedan segla vidare ut mot Runmarö. Vi får se om den planen håller.

Alba blåser maskrosor
En alltigenom supertrevlig helg i sällskap av goda vänner, fantastiska barn och strålande väder.

Trevlig sommar önskar Kennet och lilla familjen