fredag 15 februari 2013

Lättare sagt än gjort

Amma. I teorin så enkelt men i praktiken både svårt och smärtsamt. Inte alltid men ibland.
Det blir mycket snack om amning, bröst och bröstvårtor i detta inlägg. Känsliga läsare varnas.

Igår så var det dags att sluta med Sebastians specialkost och börja amma. Det var en skön känsla att få dra bort sonden ur hans näsa och pilla bort tejpen i ansiktet. Det var de sista synliga tecknen på hans sjukdom bortsett från ärret förstås.
Så slapp vi till slut sonden
Sebastian är duktig och förstår precis vad som ska utföras. Huvudet lite bakåt. Flaxa runt med huvudet tills bröstvårtan blir styv (rooting reflexen) och när den ser ut som ett av de nygjorda gelehallonen på Ejes chokladfabrik så öppna munnen på vid gavel. Vänta på att mamma-personen stoppar in hela härligheten i munnen. Sug! Och suger gör han så att de små kinderna åker in och ut som på en blåsbälg.
Problemet är att Lottas bröstvårtor inte riktigt är med på noterna. De är efter gårdagen ömma som öppna sår. Det verkar göra galet ont. Lotta är tapper och vägrar ge upp.

Det gör galet ont men skam den som ger sig
I dag fick vi besök av BVC. De gör tydligen alltid ett hembesök vid första kontakten för att informera om bland annat säkerhet hemma och i bilen. Det är inte någon direkt vild gissning att de samtidigt vill se att hemmet är ok och inte en knarkarkvart. Vi satt i köket och pratade i en timme vilket kändes väldigt lyxigt. En rutinerad äldre barnsjuksköterska som kommer hem och ger goda råd utan att det känns det minsta stressigt. Hon tog sig även tid att titta på hur Lotta ammar för att se hur hennes teknik är. Hon tyckte det såg bra ut. Vi fick tips om bröstvårtskräm och en slags ammningsnapp som ska läggas mellan barnets mun och bröstet som kan underlätta. Det är inget ovanligt att bröstvårtorna blir ömma och såriga första tiden. Det är jobbigt som f-n men går över. På SÖS finns det också en amningsmottagning dit vi kan vända oss om det blir för jobbigt.

En bra sida där de visar amningsteknik har vi hittat på Rikshandboken barnhälsovårds hemsida. Den drivs av barnläkarföreningen. Där finns mycket matnyttigt rent generellt.
http://www.rikshandboken-bhv.se/Texter/Amningsteknik/Amning-i-praktiken/

Vällingsvimma. Han sover som en stock efter varje amning.
Natten som varit har inte givit oss mycket sömn. Impulsiv som jag är så såldes vår gästsäng på blocket igår. Fick för mig att det ska bli barnrum där och då ska vi ha en barnsäng. Det blir kanske aktuellt om ett år eller så att han ska sova i sin egen säng, i sitt eget rum. Impulsiv som sagt. Sällan bra. Nu får vi sova på en madrass på golvet om någon av oss behöver få lite lugn och ro på natten.

Sebastian vaknade ofta och ville ha mat men det är inte hela sanningen. Jag har vänt dygnet fel efter vår skiftgång med sondningen och kan inte somna före klockan tre, tidigast. Nu blev klockan sex på morgonen innan jag kom till ro. Undrar om det var de två stora kopparna kaffe vid två-tiden som höll mig vaken?
Sover man inte på natten så får man passa på under dagen.
Besök har vi haft också. Morfar kom förbi och åt middag med oss en kväll. Det var himla mysigt och trevligt. Skönt för Clas att få träffa Sebastian utanför sjukhuset också. Sebastian fick sova i morfars knä under tiden Lotta och jag fixade maten.
Stolt morfar med barnbarnet.
 Malin W dök upp en dag och hade med sig jättefina presenter till Sebastian. Det var kläder och tre söta baddjur i gummi som var packade i en liten liten resväska. Hennes son Felix hade ritat fina teckningar också. Vi gillar!
Malin med en av badleksakerna, herr hippo.
Malin håller Sebastian i famnen.

//Kennet

2 kommentarer:

 1. Tack för länken om ammning, jag MÅSTE göra något kreativt med mig och lillasysterbebis här i huset. Det är världskrig varje gång hon skall äta just nu och stressnivåerna borde synas ut på gatan utanför huset... :-[
  Det ÄR kämpigt, jag har åtminstone inte ont men man VILL ju att det skall funka, vara mysigt för båda!
  Jag håller tummarna att det slutar göra ont hos er och att Sebastian fortsätter vara duktig! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska varken göra ont eller bli världskrig tycker jag :) Det går kanske liiite bättre nu. Lotta provar med olika tekniker och positioner vilket kanske hjälper. Sebastian får också mer vana vilket underlättar. Hoppas att ni får ordning på det.

   Radera